top of page
  • Lambregts & Robben

Cyberveiligheid binnen de kmo: zo beschermt u uw onderneming

Eén op vier kmo’s kreeg de voorbije twaalf maanden te maken met cybercriminaliteit. Dat blijkt uit een bevraging van Allianz. Hoe beschermt u zich tegen hacking, phishing en digitale chantage?


Een vals gevoel van veiligheid

Ondanks de duidelijke cijfers denken de meeste kmo-ondernemers dat ze gespaard zullen blijven van cybercriminaliteit als gevolg van hun beperkte omvang. Een vals gevoel van veiligheid, uiteraard, want ook kleine kmo’s worden geviseerd door hackers.

Om zich te beschermen tegen cyberaanvallen gebruiken de meeste ondernemingen vandaag sterke wachtwoorden, een virusscanner en geëncrypteerde digitale bestanden waar bovendien regelmatig een back-up van wordt gemaakt. Dat zijn allemaal prima maatregelen om cybercriminelen buiten te houden, maar ze volstaan niet.


Informeer uw medewerkers over cyberveiligheid

Een krachtige cyberbeveiliging is namelijk afhankelijk van hoe medewerkers met mails, data en het internet omgaan. En daar wringt het schoentje: heel wat kmo’s vergeten de menselijke factor in cybercriminaliteit. Eén verkeerde klik en een heel netwerk kan platliggen of vertrouwelijke data kan in de verkeerde handen terechtkomen.


Stel een cybersecurityplan op

En dus moet de eerste opdracht in elke onderneming die cybercriminaliteit serieus neemt, zijn: sensibiliseer en informeer uw mensen! Nog te veel zaakvoerders denken dat hun medewerkers vanzelf wel weten wat wel en geen veilig gedrag is online, maar dat blijkt niet te kloppen. Installeer daarom een aantal veiligheidsprotocollen die alle medewerkers moeten volgen, en herhaal deze ook regelmatig.


Overheidssteun voor investeringen in cybersecurity

De overheid voorziet op een aantal manieren financiële steun aan bedrijven die willen investeren in cyberveiligheid.


1. Kmo-portefeuille voor advies en opleiding cybersecurity

Een opleiding of training volgen rond cyberveiligheid? Voor bepaalde trajecten kunt u een beroep doen op de kmo-portefeuille om uw personeel goedkoper op te leiden. Kleine ondernemingen kunnen een financiële tussenkomst tot 45 procent verkrijgen.


2. Cybersecurity verbetertrajecten

VLAIO, het Agentschap Innoveren en Ondernemen, van de Vlaamse overheid selecteerde acht dienstverleners die kmo’s en maatwerkbedrijven ondersteunen bij het duurzaam versterken van hun cyberveiligheid. U kunt tot de helft van uw investering terugkrijgen tot maximaal 35.000 euro.


3. Innovatiesteun voor onderzoek en ontwikkeling

Wil u nieuwe digitale oplossingen realiseren? Schenk van bij de start voldoende aandacht aan cybersecurity. Via een ontwikkelings- of onderzoeksproject krijgt u van de Vlaamse overheid een financieel duwtje in de rug.


Meer info over de steunmaatregelen leest u op www.vlaio.be.

Comments


bottom of page