Een krediet aanvragen? Zo overtuig je jouw bankier met een sterk dossier
- Lambregts & Robben
- 5 jun
- 3 minuten om te lezen
Je onderneming groeit, jouw ambities zijn duidelijk, maar je hebt extra middelen nodig om de volgende stap te zetten. Of het nu gaat om investeringen, extra werkkapitaal of het opstarten van een nieuw project, zonder bijkomende financiering kom je vaak niet verder. Banken en andere kredietverstrekkers zijn bereid om je te helpen, op voorwaarde dat je met een stevig dossier voor de dag komt.
Hoe pak je dat aan? Wat wil een bank echt weten, en hoe presenteer je jouw onderneming op een overtuigende manier?
Vertel het verhaal van jouw onderneming
Een kredietaanvraag begint niet bij de cijfers, maar bij wie je bent. FinanciĆ«le instellingen willen begrijpen wie ze tegenover zich hebben. Wat doet jouw onderneming precies, wie zijn jouw klanten, hoe ziet je aanbod eruit, en waarin onderscheid jij je van de rest? Laat zien dat je jouw markt door en door kent: wie zijn je concurrenten, wat zijn de risicoās in jouw sector, en hoe is jouw onderneming daarop voorbereid?
Wees ook transparant over de structuur van jouw bedrijf. Geef inzicht in het aandeelhouderschap, stel het managementteam voor en licht toe welke ervaring zij inbrengen. Deze persoonlijke toets is essentieel: het geeft de kredietverstrekker vertrouwen in de mensen achter het project.
Daarna volgen uiteraard de cijfers. Banken willen niet alleen de officiƫle jaarrekeningen zien, maar ook recente en gedetailleerde gegevens uit jouw interne boekhouding. Als jouw boekhouder of accountant je nog geen tussentijdse balans heeft bezorgd, vraag die dan zeker op. En wees eerlijk: als jouw resultaten niet perfect zijn, verberg dat dan niet.
Benoem wat beter kan, en geef aan welke acties je onderneemt om bij te sturen. Zo toon je dat jij jouw onderneming goed beheert, ook in minder evidente omstandigheden.
Waarom heb je het geld nodig? Formuleer je vraag duidelijk
Een bank wil exact weten waarvoor je financiering aanvraagt. Houd het dus concreet. Heb je extra werkkapitaal nodig? Dan moet je toelichten waarom. Misschien stijgt jouw omzet sneller dan verwacht, moet je grotere voorraden aanleggen of krijg je met langere betalingstermijnen van klanten te maken. Of misschien wil je sneller jouw leveranciers betalen om van gunstige voorwaarden te genieten.
Gaat het om een investering in infrastructuur, machines of digitale tools? Geef dan zo veel mogelijk details. Welke meerwaarde levert die investering op? Hoeveel zal ze kosten? Voeg indien mogelijk offertes of bestelbonnen toe en stel een overzichtelijke tijdlijn op van de betalingstermijnen.
Vergeet ook jouw eigen bijdrage niet. In de meeste gevallen verwacht een bank dat je zelf 20 procent van de investering financiert. Als je dat bedrag niet meteen beschikbaar hebt, moet je misschien andere pistes verkennen, zoals achtergestelde leningen of aanvullende financieringsbronnen.
Antwoord op de vragen die elke bank zich stelt
Een goed dossier is een dossier dat de juiste vragen vooraf al beantwoordt. Banken willen vooral weten of jij een betrouwbare kredietnemer bent. Is jouw onderneming stabiel genoeg om de lening te dragen? Past het gevraagde bedrag bij jouw financiƫle draagkracht? Zijn er voldoende zekerheden of waarborgen?
Daarbij kijkt men niet alleen naar jouw huidige cijfers, maar ook naar het potentieel. Zit er toekomst in je verhaal? Kan de onderneming de lening op middellange termijn terugbetalen zonder in de problemen te komen? En is de relatie met jouw bedrijf ook op lange termijn interessant voor de bank? Als jouw dossier al deze vragen beantwoordt ā expliciet of impliciet ā sta je een stap dichter bij een ājaā.
Toon hoe je het krediet zult terugbetalen
Het verleden is belangrijk, maar het zijn jouw vooruitzichten die de doorslag kunnen geven. Werk daarom een begroting en een kasplanning uit voor de komende jaren. Die financiƫle projecties geven kredietverstrekkers inzicht in hoe jij verwacht dat jouw onderneming zich zal ontwikkelen en wanneer je voldoende middelen hebt om aan jouw aflossingsverplichtingen te voldoen.
Een duidelijk en realistisch financieel plan is meer dan een rekensom: het is het bewijs dat je de toekomst van jouw onderneming onder controle hebt. Voeg dus zeker ook scenarioās toe voor minder gunstige omstandigheden. Wat als de groei trager verloopt dan verwacht? Wat als een grote klant wegvalt?
Wees helder ā en begin op tijd
Een kredietaanvraag indienen is geen kwestie van snel een formulier invullen. Hoe vollediger en beter onderbouwd jouw dossier is, des te sneller en vlotter het beslissingsproces verloopt. En des te groter ook jouw slaagkansen. Zorg er dus voor dat jouw dossier helder is opgebouwd, dat alle gegevens kloppen en dat je elk onderdeel van het kredietvoorstel begrijpt. Vraag uitleg als bepaalde voorwaarden of clausules niet duidelijk zijn. Het laatste wat je wil, is achteraf voor verrassingen komen te staan.
Begin bovendien tijdig. Vooral bij complexe aanvragen kunnen enkele weken verstrijken tussen de eerste aanvraag en de goedkeuring. Wacht dus niet tot het geld Ʃcht nodig is om aan te kloppen bij jouw bankier. Als je hem of haar al in een vroeg stadium betrekt, kan die ook meedenken over de beste formule of aanvullende garanties die je kunt bieden.
Comments