top of page
  • Lambregts & Robben

Relatiegeschenken: de fiscus kijkt mee

Decembermaand is de cadeautjesmaand bij uitstek. Ook werkgevers zorgen dan graag voor een extraatje, zowel voor hun personeel als voor klanten, leveranciers en andere relaties. Maar de regels hieromtrent zijn vrij strikt. Dus voorzichtigheid geboden want de fiscus kijkt mee en houdt ook van een geschenkje.


Personeel

Wanneer je aan je personeel een eindejaarsgeschenk geeft, spreken we van een sociaal voordeel. Prettig om te krijgen, prettig om te geven. Maar je dient wel rekening te houden met de fiscus, de BTW en de RSZ.

Onthoud alvast dat de bedragen beperkt zijn en dat je in dit geval steeds verplicht bent om dit sociaal voordeel aan alle medewerkers toe te kennen. Individueel is dit niet mogelijk. Om 100% aftrekbaar te zijn, en vrijgesteld van RSZ, mag het bedrag van het geschenk ook niet hoger zijn dan 40 euro, BTW inclusief. Per kind ten laste van de medewerker mag dit bedrag nog verhoogd worden met 40 euro extra.

Om recht op BTW-aftrek te hebben mag het bedrag niet hoger zijn dan 50 euro, exclusief BTW. Dit bedrag geldt dus per werknemer en per kalenderjaar. Ook zijn er bepaalde voorwaarden aan het soort cadeau. Zo is bijvoorbeeld tabak en sterke drank per definitie uitgesloten.

De bedragen zijn dus beperkt maar de gevolgen bij overschrijding zijn erg groot. Geen fiscale aftrek, geen BTW-aftrek en onderworpen aan RSZ. Bovendien wordt je werknemer in dit geval belast in de personenbelasting voor de waarde van het geschenk. Te vermijden dus.


Klanten en leveranciers

Naast je personeel had je misschien ook graag een presentje aan klanten of leveranciers gegeven, als dank voor de goede samenwerking. Ook hier zijn er strikte regels.

Wat de BTW betreft blijft de regel gelijk. Dit geldt bijna altijd en overal. Geschenken zijn voor BTW enkel aftrekbaar als het bedrag niet meer dan 50 euro, exclusief BTW bedraagt.

Fiscaal geldt de algemene regel dat relatie- en/of eindejaarsgeschenken steeds maar voor 50% aftrekbaar zijn. Echter, per relatie mag dit niet meer dan 125 euro per kalenderjaar zijn. Overschrijd je dit bedrag, dan moet je net zoals bij je personeel de nodige fiches opmaken zodat de verkrijger dit kan opnemen in de aangifte personenbelasting. In dit laatste geval wordt het cadeau bij jou wel volledig aftrekbaar.


De fiscus

Niets zo fijn dan de mensen belonen die mee aan je zaak werken. Maar vergeet niet dat de fiscus meekijkt. De regels zijn strikt, de bedragen zijn beperkt. Bovendien hou je ook best bij aan wie je de cadeaus hebt gegeven.

Twijfel je over bepaalde geschenken, laat het even weten. Dan kijken wij graag mee.

Alvast fijne feestdagen gewenst, hopelijk met leuke cadeautjes.

Комментарии


bottom of page