top of page
  • Lambregts & Robben

Verhoogde investeringsaftrek van 25% nog tot 31/12/2022

In volle coronaperiode verhoogde de overheid de gewone investeringsaftrek tijdelijk van 8% naar 25%. Dit om zelfstandigen en kleine vennootschappen aan te zetten tot extra investeringen, om zo de economie een duwtje in de rug te geven. Deze uitzonderingsregeling loopt nu af per 31 december 2022. Wie dus nog nadenkt over een nieuwe investering heeft er alle belang om deze dit jaar nog uit te voeren.


Voor eenmanszaken en kleine vennootschappen


De verhoogde investeringsaftrek wordt berekend op de aanschaffingswaarde van het betreffende activa dat je hebt aangekocht. Het verlaagt het bedrag waarop je belastingen moet betalen. En dan maakt 8% of 25% een groot verschil. Wie bijvoorbeeld een machine koopt van 20.000 euro krijgt dit jaar nog een aftrek van 5.000 euro, terwijl dit bij 8% slechts 1.600 euro zou zijn. Een direct belastingvoordeel van 3.400 euro.


Om van die 25% te kunnen en mogen genieten zijn er wel enkele voorwaarden. Zo geldt de regel enkel voor eenmanszaken en kleine vennootschappen. Ook vrije beroepers komen in aanmerking. Verder, de aftrek geldt, op enkele uitzonderingen na, voor investeringen in machines, materiaal, gebouwen, beveiliging, IT, … Ze moeten enkel nieuw gekocht zijn, afschrijfbaar, alleen voor je beroepswerkzaamheden gebruikt worden, en dit enkel in België. Personenwagens zijn nadrukkelijk uitgesloten, ook al gebruik je ze enkel voor het uitoefenen van jouw beroep.


Interessant voor jou?


Denk je momenteel nog na of een bepaalde investering interessant kan zijn? Dan kan de verhoogde investeringsaftrek je misschien nog over de streep trekken.


Twijfel je of jouw investering wel in aanmerking komt voor deze verhoogde aftrek, laat het ons even weten. We kijken het graag voor je na.


Heb je verder nog vragen betreffende deze tijdelijke maatregel of heb je in het algemeen nog boekhoudkundige of fiscale vragen? Ons team van specialisten staat jou graag te woord met advies op maat van jouw bedrijf.


Comentarios


bottom of page