top of page
 • Lambregts & Robben

Een eigendom kopen in Spanje: veel gestelde vragen voor jou beantwoord

Artikel door SILC Estates


Overweeg je om een eigendom te kopen in Spanje, dan zit je ongetwijfeld met een heleboel vragen. Hoe verloopt een bezichtigingsreis? Hoe verloopt het aankoopproces? Is onroerend goed kopen in Spanje veilig? We beantwoorden voor jou hieronder de meest gestelde vragen. Uiteraard mag je ons voor meer informatie steeds contacteren!


Heb ik een verzekering nodig voor mijn woning in Spanje? Op dit gebied geldt hetzelfde als bij vastgoed in de Benelux: het is belangrijk dat je je woning laat verzekeren tegen brand en schade aan het pand zelf en de inboedel. Het advocatenkantoor of de gestor die je begeleidt bij de aankoop kan je hierbij helpen.

Waar ga ik het best een lening aan? in België of Spanje? Als je in de mogelijkheid bent (bv. eigenaar van een (deels) onbelast onroerend goed), dan raden wij je aan om te lenen in je thuisland. Jij en je bankier kennen elkaar en je kan hier gemakkelijker lenen aan een vast rentetarief. Indien je dit wenst, kijken we na welke lening we je in Spanje kunnen voorstellen.

Hoe kan ik een bankrekening openen in Spanje? Om een rekening te openen bij een Spaanse bank, heb je een NIE-nummer, je paspoort en loonfiche nodig. Het advocatenkantoor of de gestor die het aankoopproces begeleidt, helpt je hierbij.


Wat zijn de bijkomende kosten? De bijkomende kosten bedragen ongeveer 13 à 15 % van de aankoopprijs: • 10%btw • ongeveer 3 à 5 % overige kosten (notaris, registratie, aanvraag NIE-nummer, begeleiding door het advocatenkantoor of de gestor, aansluiting water en elektriciteit ...) De eventuele kosten van een leningsakte dien je apart te voorzien.

Hoelang mag ik als toerist in Spanje verblijven? Als EU-burger mag je onbeperkt in Spanje verblijven. Op fiscaal vlak is er wel een beperking: als je geen resident bent, maar minstens 183 dagen per jaar in Spanje woont, word je toch beschouwd als resident. Wens je meer informatie over deze wetgeving, dan kunnen wij dit samen met jou bekijken.

Hoe verloopt een bezichtigingsreis? We organiseren een bezichtigingsreis altijd individueel per klant. Een huis in het buitenland kopen is immers een belangrijke en persoonlijke beslissing. Meestal duurt een bezichtigingsreis zo'n 2 à 3 dagen, afhankelijk van het aantal te bekijken projecten. Op voorhand zoeken we samen met je uit welke projecten het meest beantwoorden aan je wensen. Op basis daarvan maken we een planning op om de projecten van je keuze te bezoeken.


We begeleiden je tijdens de reis en gaan samen met je op zoek naar een passend onroerend goed. We verblijven in een mooi hotel en laten jou, naast onze schitterende projecten, ook kennismaken met de omgeving. Daarnaast beantwoorden we al je praktische en administratieve vragen. Gedurende de hele bezichtigingsreis zijn we je fulltime gids en adviseur.

Wat is het NIE-nummer en waar heb ik het voor nodig? Het NIE-nummer is een identificatienummer voor buitenlanders in Spanje. Het is noodzakelijk om enkele zaken in Spanje te kunnen regelen, zoals het kopen van een woning, het aangaan van een hypothecaire lening en een vermelding in het eigendomsregister. Ook voor het openen van een bankrekening en het kopen van een auto heb je dit persoonlijk nummer nodig.

Is er een syndicus die het project beheert? Het onderhoud van de gemeenschappelijke delen wordt gedaan door een syndicus, die het gemeenschappelijk beheer waarneemt.

Hoe verloopt het aankoopproces?

 1. Reservatiecontract Eerst wordt het reservatiecontract ondertekend. Dit wordt voorgelegd in het Spaans met vertaling in het Engels (en meestal ook in het Nederlands of Frans). Samen met jou nemen we deze overeenkomst door om te verzekeren dat alles duidelijk is. Bij deze ondertekening vragen we om een eerste bedrag van € 6.000 over te schrijven of te betalen via credit card.

 2. Begeleiding We brengen je in contact met een advocatenkantoor of een gestor, dewelke je in je eigen taal zal begeleiden bij het volledige aankoopproces .

 3. Aankoopovereenkomst Binnen een maand na deze reservatie krijg je een aankoopovereenkomst met de plannen toegestuurd. Zodra je dit hebt ontvangen, neem je contact met ons op. Wij komen, indien gewenst, tot bij jou thuis of jij komt naar ons kantoor om alles samen te overlopen. Dit is ook het moment om de bijkomende, afgesproken aanbetaling per overschrijving te betalen.

 4. Notariële akte Wanneer het pand klaar en opgeleverd is, wordt in samenspraak tussen klant, de promotor en de gestor of het advocatenkantoor een aktedatum vastgesteld. Samen met het advocatenkantoor of de gestor ga je naar de notaris. Vooraleer je de akte daadwerkelijk ondertekent, krijg je eerst een volledige mondelinge vertaling van deze akte (Nederlands, Frans ...).

 5. Overhandiging van de sleutel Na de volledige betaling van de koopsom ben je de trotse eigenaar van een Spaans eigendom en ontvang je de sleutel. Door onze jarenlange ervaring en ons professioneel team, zowel in Spanje als in de Benelux, kan je op je beide oren slapen.

Zijn de regio's waar SILC Estates verkoopt makkelijk te bereiken met het vliegtuig? Alle regio's waar SILC Estates verkoopt hebben minimum één luchthaven dichtbij. Aangezien het vaak toeristische trekpleisters zijn, zijn er heel wat maatschappijen die op deze luchthavens vliegen.

Is het veilig om onroerend goed te kopen in Spanje? Als je met de juiste makelaar samenwerkt, is vastgoed kopen in Spanje veilig. In België zijn makelaars namelijk erkend. Makelaars gevestigd in Spanje hebben meestal geen enkele erkenning, wat hen vaak minder betrouwbaar maakt. Contacteer dus zeker een erkend makelaar.

Uiteraard zijn wij erkend makelaar bij het BIV. Via SILC Estates onroerend goed in Spanje kopen is perfect veilig. Bij aankoop is je eigendom al gebouwd, uitgetekend op plan of onder constructie. Bovendien zorgen alle bouwpromotors waarmee we samenwerken voor de wettelijk vereiste bankgarantie.


Waarom kopen via SILC Estates?

 • Je rekent op meer dan 20 jaar ervaring in de Spaanse vastgoedmarkt

 • Maak je keuze uit een zeer ruim aanbod van verschillende projecten in verscheidene regio's

 • Je krijgt volledige begeleiding in het Nederlands of Frans (indien je dit wenst)

 • SILC Estates staat garant voor kwaliteit

 • We zorgen voor alles van A tot Z (aanvraag NIE-nummer, nutsvoorzieningen, ...)


Andere vragen? Contacteer SILC Estates!


Comentarios


bottom of page