top of page

Essentiële kennis voor ondernemers: het wettelijk kader van kortingen en promoties

  • Lambregts & Robben
  • 12 uur geleden
  • 2 minuten om te lezen

Het aanbieden van kortingen kan een sterke manier zijn om klanten te overtuigen, je voorraad sneller te verkopen of nieuwe klanten aan te trekken. Maar wist je dat er in België strikte regels zijn rondom promoties? Vooral in sectoren als kleding, schoenen en lederwaren zijn de regels duidelijk omschreven. In dit artikel geven we je concrete inzichten in de basisprincipes, zodat je op een slimme en wettelijk juiste wijze aan de slag kunt.


1. Transparantie als basisprincipe

Het is essentieel dat elke korting transparant is voor de consument. Dit betekent dat je de oorspronkelijke prijs en de nieuwe, verlaagde prijs duidelijk moet aangeven, en dat het verschil klopt. Sinds 2022 ben je verplicht om de laagste prijs uit de afgelopen 30 dagen als referentieprijs te gebruiken. Dit om te voorkomen dat de prijzen eerst verhoogd en daarna als 'korting' aangeboden worden.


2. Sperperiodes: beperkingen en mogelijkheden

België kent twee sperperiodes per jaar: van 1 juni tot 30 juni (voor de zomersolden) en van 3 december tot 2 januari (voor de wintersolden). Gedurende deze tijd mag je in de kleding-, schoenen- en lederwarensector geen prijsverlagingen aankondigen. Het is wel toegestaan om producten tegen een lagere prijs te verkopen, maar je mag deze kortingen niet actief promoten of afficheren. Promoties via koppelverkoop (zoals “2 + 1 gratis”) zijn wel toegestaan.


3. Solden: vastgelegde kortingsperiodes

De soldenperiodes beginnen op 3 januari en 1 juli en duren telkens een maand. Tijdens deze periodes is het toegestaan om uitgebreid reclame te maken voor kortingen. Echter, ook hier moeten kortingen eerlijk en correct berekend worden.


4. Uitverkoop: criteria en regels

Wil je buiten de standaard soldenperiodes met sterk verlaagde prijzen uitpakken? Dit kan enkel bij een uitverkoop, zoals bij een winkelverkoop, verhuizing of een volledige collectie-opruiming. Hiervoor moet je aan specifieke voorwaarden voldoen en soms ook een melding maken bij de bevoegde instanties.


5. Uniforme regels voor online en offline verkoop

Of je nu een fysieke winkel hebt of een webshop runt: de regelgeving voor kortingen blijft hetzelfde. Het is cruciaal om altijd helder te communiceren over kortingen, zowel in je nieuwsbrief als op sociale media.


6. Gevolgen van regelgevingsovertredingen

Bij overtreding van de regelgeving kun je te maken krijgen met een waarschuwing of een boete van de FOD Economie, die kan oplopen tot duizenden euro's. Transparante communicatie is dus niet alleen gunstig voor de klant maar ook belangrijk vanuit juridisch oogpunt.


Kortingen zijn een krachtig commercieel middel — maar alleen effectief als je ze op de juiste manier inzet. Neem de tijd om je goed te informeren over de regelgeving of laat je bijstaan door je sectororganisatie. Op die manier combineer je commerciële slagkracht met juridische zekerheid.

 
 
 

Comentarios


Ya no es posible comentar esta entrada. Contacta al propietario del sitio para obtener más información.

© 2025 Lambregts & Robben

Lambregts & Robben BV | Accountants | Adviseurs

Schorvoortstraat 11, 2300 Turnhout | 014 43 96 60

Donk 55, 2360 Oud-Turnhout | 014 43 92 10

info@lambregts.be

BE 0651 854 549

RPR Antwerpen, afdeling Turnhout

ITAA 50.577.416

Privacy Policy

Cookie Policy

  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Beyond Accounting podcast
bottom of page