top of page
  • Lambregts & Robben

Met je onderneming op consultatie bij de dokter

Ken je dat gevoel? Je voelt je niet te best maar je hebt eigenlijk geen tijd en zin om naar de dokter te gaan. Tegen beter weten in raas je verder in de dagelijkse sleur. Het zal wel overwaaien. Maar het waait niet over. Dag na dag raak je moeilijker op dreef. Er zijn best nog wel goeie momenten en die geven je weer moed. Maar in het algemeen gaat je gezondheid achteruit. Je weet het zelf ook wel, je voelt het maar je wilt het nog niet erkennen. Tot je finaal toch bij de dokter belandt. “Waarom ben je niet vroeger langsgekomen? Dan hadden we je veel sneller kunnen helpen.”


Zo gaat het ook vaak met ondernemers. Ze werken hard, beslissen veel op intuïtie en ervaring. Het buikgevoel geeft de richting aan. Maar de bankrekening geeft symptomen van achteruitgang. Hoe kan dat? De omzet is toch oké? Je weet dat er wat schort aan je business maar je werkt verder. Nog harder en nog meer. Dan zullen de resultaten wel vanzelf komen. En dan blijven de rekeningen plots liggen. De kas is leeg. Tijd om even te herbronnen. Samen met je accountant. En die gaat je dezelfde opmerking meegeven: “Waarom ben je niet vroeger langsgekomen? Dan hadden we je veel sneller kunnen helpen.”


Periodieke controles

Net als bij een huisarts is het geen overbodige luxe om periodiek even bij je accountant langs te gaan. Ook al gaat alles goed. Het geeft jou als ondernemer de mogelijkheid om mogelijks enkele zorgen te delen. Het geeft je accountant de kans om er enkele cijfers bij te nemen. Zie het alsof je accountant even je bloeddruk neemt, naar je longen luistert en even in de keel en oren kijkt. Alles prima? Houden zo. Doe zo verder. Maar mogelijks zit er toch ergens een ontsteking te broeden en kan proactief ingrijpen heel wat leed voorkomen.

Verder is het van belang dat je accountant zicht heeft op het totale plaatje. Loop je met investeringsplannen rond? Wil je je eerste werknemer aanwerven? Maak je je zorgen om stijgende prijzen en aanhoudende inflatie? Zitten slecht betalende klanten je dwars? Je accountant weet ongetwijfeld raad want jij bent heus niet de enige die met dergelijke vragen rondloopt.


Grondige doorlichting

Naast periodieke controles, korte overlegmomenten met je accountant, kan het zeker aangewezen zijn om één keer per jaar je financiële gezondheid even grondig te laten doorlichten. Nu mag er iets meer nagekeken worden dan enkel je bloeddruk en je longen. Misschien droom je van een (grote) overname. Of begin je na te denken over de volgende generatie. Hoe kan je hen geruisloos mee inschuiven zonder dat je meteen de stuurknuppel uit handen moet geven? Of je denkt na om je aandelen over te dragen, al dan niet aan de volgende generatie. Je voelt meteen aan, dit vraagt meer dan een kort overlegmoment. Dergelijke onderzoeken dienen tijdig ingepland en meer in detail besproken te worden. Ook hier is je accountant je eerste contactpersoon. Door de verschillende periodieke controles die reeds hebben plaatsgevonden heeft hij een mooi totaaloverzicht. Hij kent je geschiedenis, je sterktes en je zwaktes. Bovendien, indien nodig, kan hij je steeds doorverwijzen naar de juiste expert.


Achter de schermen

Regelmatig overleg met je accountant zal vaak zeer verhelderend werken. Of het nu voor kleine praktische zaken is, of grotere beslissingen, hij kent de materie en kan die perfect vertalen naar jouw persoonlijke situatie. Maar er is meer.

Het beroep van accountant brengt heel wat wettelijke verplichtingen met zich mee. Daar hoef jij als ondernemer niet van wakker te liggen maar het is prettig om weten dat je accountant ook achter de schermen voor jouw dossier zorgt. Hij is daar specifiek voor opgeleid, en is verplicht om zich jaarlijks hierin bij te scholen. Net als bij geneeskunde staat ook de wereld van fiscaliteit en vennootschapsrecht niet stil. Ook al sta je er niet dagelijks bij stil, je accountant houdt ook hier de vinger aan de pols. Maak er gebruik van. Blijf niet met je symptomen rondlopen en vraag tijdig om raad. Je (financiële) gezondheid zal er wel bij varen.


Commenti


bottom of page